T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KEPEZ - Kirişçiler İlkokulu

KİRİŞÇİLER KÖYÜ ÇEVRE İNCELEMESİ

 

Tarihi:

Yeni Osmanlı Aşireti: Bu isim bu aşirete Orta Asya´dan en son geldikleri için verilmiştir Kirişçiler,adlı obaları vardır.Bu aşiretin obaları Korkuteli´nin üstündeki Kentderesi yaylasına çıkarlar.Şu  günlerde adı Çamlıca olarak geçen köy, Hatuşlar Mahallesi iken Antalya merkez Kirişçiler Köyü´ne bağlı idi. İlk yerleşim tarihinin kesin olarak belli olmamasına rağmen yaklaşık 550 yıla vardığı sanılmaktadır.Buraya Antalya´ Manavgat İlçesine bağlı Turşamba yöresinden  gelmişlerdir. İlk yerleşime neden olan tarihi su kuyularının, bölgeye gelenlere su kaynağı olduğu bilinmektedirştur.Köyümüz Kirişçiler köyü Antalya´ya 10 Km uzaklıkta 300 haneli bir köydür.Köyümüz sınırları güneyi varsak kuzeyi kızıllı doğusu çamlıca batısı odabaşı köyü sınırları ile çevrilidir

Kültür:

Köy düğünleri yapılmaktadır.Köyümüzde kız istemeye aile büyükleri ile gidilir,kız istenir.kız tarafı düşünme süresi isterler.bu sürede oğln tarafını,aileyi sorup soruşturlar.münasip görürlerse kızı verirler.genellikle aile arasında nişan yapılır.düğünün ne zaman yapılacağını belirler.Kızın istediği kadar altın takılır.Çeyiz ve eşyanın çoğunu da kız tarafı yapar.Düğün davetiyesi olarak ´oku´adı verilen ´havlu,atlet,gömlek,yazma...´gibi şeyler dağıtılır.Düğünelr genellikle kalabalık olur.köyün hepsi biraraya gelir ve komşu köylerden gelenler olur.Gelin evden giderken eskiden kalma birçok adeti hala yaparlar.Örneğin:gelinin kapısını kilitlerler oğlan tarafından para alıncaya kadar açmazlar.gelini gelin arabasından indirmeden indirmelik toplarlar,indirmelik denilen gelin ve damada verilen altın,para,inek...gibi şeylerdir.köyümüzde düğünler haftasonu olmaktadır.

Tarım:

Her türlü sebze yetişir çünkü iklimi buna elverişlidir.Meyve ağaçları ve zeytin ve nar dikilmeye devam etmektedir.Köyümüzde zeytin oldukça çoktur.Seracılık yapılmaya başlanmıştır.Hayvancılık geçmişimize göre azdır ve giderek azalmaktadır.

Göç:

Köyümüz eskilerden  hep göç verirken  şimdilerde oldukça çok göç almakta ve nüfusu artmaktadır.

Coğrafya:

Antalya merkezine 20 km uzaklıktadır.

İklim:

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.köyde hayvancılık eskiden çok yapılırken,şimdilerde azalmış ve yerini sebzecilik almaya başlamiştır.Seralar yapılmaktadır,meyve ağaçları ve zeytin dikilmektedir.İkliminden dolayı zeytin ağaçları oldukça çoktur,zeytincilik eskiden beri yapılmaktadır.

 

Ekonomi:

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık:

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

 

Altyapı bilgileri:

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.09.2023 - Güncelleme: 06.09.2023 16:57 - Görüntülenme: 220
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
KİRİŞÇİLER,